نمای ساختمان

نمای ساختمان

نمای ساختمان ها بدون شک بارزترین و پیچیده ترین ویژگی در طراحی هر ساختمان است. مسلماً نمای ساختمان یکی از اجزای ظریف ساختمان است، اما نقشی که در کاهش مصرف انرژی ساختمان، بهبود روشنایی طبیعی و ارائه جریان بهتر هوا در داخل ساختمان ایفا می کند نیز قابل توجه است.

نمای ساختمان معمولا بخش جلویی یک ساختمان است که در دید افراد قرار می گیرد. نما، بخشی جدایی ناپذیر در طراحی کلی یک ساختمان است و امکانی را برای ایجاد شخصیت در یک ساختمان فراهم می کند. نماها می توانند در اشکال و اندازه های مختلفی به وجود بیایند و فرصتی برای معمار به وجود می آورند که با طراحی یک ساختمان بتواند توانایی و خلاقیت خود را در معرض نمایش بگذارد.

نما چیست؟

زمانی که به انواع متفاوت ساختمان مینگریم، ممکن است واکنش های بسیار متفاوتی نسبت به آنها داشته باشیم. بعضی از آنها بلند و تاثیرگذار هستند، با درهای قوسی عظیم و طاقچه های بلند. برخی دیگر دعوت کننده هستند، شاید با ایوان بزرگ یا پنجره های گسترده.

نمای خارجی ساختمان شامل عناصر خاص طراحی مانند مکانیابی درها، پنجره ها و اجرای متریال مناسب می باشد. بسته به سبک معماری، این عناصر ممکن است دارای نظم خاصی باشند. در حالی که کلمه ی نمای ساختمان می تواند هر دیوار خارجی ساختمان یا یک عنصر طراحی را تعریف کند، اغلب به بخش ورودی ساختمان اشاره دارد. نمای جلویی معماری اصولا پیچیده تر یا خاص تر از بقیه سازه ساختمان است. یک نما می تواند تاثیرگذار، تزئینی یا بسیار ساده باشد.

علت اهمیت نمای ساختمان

نمای ساختمان، فرصتی جهت تاکید بر عناصر طراحی می باشد. در بسیاری از ساختمان ها، استانداردهای طراحی منطبق با مباحث مقررات ساختمان تنظیم شده اند اما به گونه ای هستند که به ساختمان هیچ گونه شخصیتی نمی بخشند. این موضوع موجب به وجود آمدن اثرات مخربی بر مکان هایی که ما در آن زندگی می کنیم می شود. نمای ساختمان علاوه بر ایجاد زیبایی دارای نقشی اساسی در صرفه جویی انرژی و همچنین ایجاد ارتباط میان طراحی فضای بیرونی و داخلی بنا می باشد.

نمای ساختمان تاثیر زیادی بر جریان هوا و نور در یک ساختمان و همچنین چگونگی کنار آمدن آن با شرایط محیطی خواهد داشت. به عنوان مثال، این موضوع می تواند به جلوگیری از شکل گیری تونل باد در ساختمان در برابر وزش شدید باد منجر شود.

مزایای نمای ساختمان

1-نمای یک ساختمان، امکان جداسازی بین محیط های داخلی و خارجی را فراهم می کند و به منظور ایجاد میزان نور قابل قبول در فضای داخلی و ارتباط بصری با بیرون از ساختمان و ایجاد تهویه ضروری است.

2- جلوگیری از ورود آب و کنترل نفوذپذیری هوا و مقاومت در برابر وزش شدید باد

3- ایجاد عایق حرارتی و صوتی

4- کنترل افزایش تابش خورشید و اشعه ماوراء بنفش و مدیریت نماهای داخل ساختمان

5- نمای ساختمان به کارفرما امکان می دهد تا بتواند تصویری را ارائه دهد که نمایانگر کاربری، ایده آل ها یا چشم انداز مالک آن باشد.

نحوه انتخاب متریال مناسب نمای ساختمان

انتخاب متریال مناسب نمای هر ساختمان بسیار مهم است زیرا می تواند به طور قابل توجهی بر روشنایی ساختمان، گرمایش و تهویه آن تاثیر بگذارد. در حالی که فاکتورهای بسیاری وجود دارد که در نمای ساختمان نیاز به توجه دارد ، یکی از مهم ترین آنها، انتخاب متریال مناسب است. همچنین، تصمیم در مورد متریال مناسب نما پس از در نظر گرفتن طیف وسیعی از عوامل زیر می باشد:

·        ضد آب بودن

·        بهره وری انرژی

·        زیبایی شناسی و بافت

·        تطبیق پذیری

·        سازگاری با محیط زیست

·        دوام

·        هزینه

متریال های طراحی نمای ساختمان

پیشرفت علم و فناوری موجب ایجاد متریال های بسیار متنوعی  برای طراحی نما شده است، در ادامه به پرکاربردترین و اصلی‌ترین متریال‌ها و مصالح مورد استفاده اشاره شده و ویژگی‌ های آن‌ها بیان خواهد شد.

نمای سنگی

روکش سنگ یکی از گران ترین سیستم های متریال ساختمان است. اجرای نمای ساختمان سنگی فرایندی بسیار پر فشار است که هزینه آن را بالا می برد. این سیستم، روکش بسیار گران قیمت و طبیعی را به ساختمان می بخشد و از ماندگاری بالاتری نیز برخوردار است. همچنین این نوع از نما در برابر تابش شدید آفتاب، رطوبت، آتش سوزی و حشرات مقاوم هستند.

نمای فلزی

روکش فلزی نمای معمولی در ساختمان های یکپارچه با سیستم مدرن استفاده می شود. روکش فلزی آلومینیوم و فولادی رایج ترین فلزاتی هستند که استفاده می شوند. نماهای فلزی به نگهداری بسیار کمتری نیاز دارند، سازگار با محیط زیست بوده و در برابر آتش سوزی و حشرات مقاوم هستند. حال اگر به درستی اجرا نشوند، می تواند موجب تغییر رنگ و زنگ زدگی شود. نمای فلزی سنگین است و از این رو به زمان نصب بیشتری نیاز دارد که موجب افزایش هزینه کلی آن می شود.

نمای چوبی

چوب مورد استفاده برای این نوع از روکش ها اصولا از درختان سرو، کاج و بلوط تهیه می شود. چوب گزینه ای مناسب برای محیط زیست است و همچنین عایقی مناسب بوده و دارای دوام و مقاومت بیشتری در برابر آب و هوا می باشد. اما زمانی که نوبت به تعمیر و نگهداری می رسد، چوب نیاز به نگهداری بیشتری دارد، به این معنا که به یک درمان شیمیایی سالانه برای محافظت در برابر موریانه ها نیاز دارد.

نمای سفالی

نماهای سفالی، سازگار با محیط زیست و نمایی سخت هستند که موجب افزایش ارزش و جنبه طراحی سازه ساختمان می شوند. نماهای سفالی نه تنها زیبا به نظر می رسند بلکه دارای مزایای بسیاری نسبت به سایر مصالح هستند. این نوع از متریال دارای دوام بوده و نیاز به حداقل نگهداری دارند و همچنین عایق حرارتی مناسبی هستند، آنها همچنین جذابیتی جاودانه را ارائه می دهند. نمای خشتی یا سفالی در حال تبدیل شدن به اولین انتخاب معماران مدرن است که می خواهند اثر انگشتی سازگار با محیط زیست خود را در جهان به جا بگذارند.

نمای کامپوزیت

نمای کامپوزیت از پانل های الیاف کامپوزیت ساخته شده است. این متریال، یک جایگزین خلاقانه برای متریال نمای مدرن هستند. نمای کامپوزیت، پانل هایی با ابعاد بزرگ هستند که می توانند به راحتی به هر اندازه یا شکل تبدیل شوند و مجموعه ای از گزینه های طراحی را در اختیار شما قرار دهند. این پانل ها مزایای مختلفی دارند، جذب کم آب، مقاومت بالا، مقاوم در برابر آتش، روکش خشک، سهولت نصب و نگهداری آسان از مزایای آن است.

طراحی و اجرای نمای ساختمان فرآیندی گران قیمت است که اغلب تا 35 درصد از کل هزینه های ساخت را شامل می شود. اما صرف این هزینه و قیمت نمای ساختمان ارزشمند است زیرا در کاهش هزینه های انرژی و افزایش پایداری ساختمان سهم بسزایی دارد. در صنعت ساخت و ساز فعلی، پایداری یکی از موضوعات برجسته است و سازه های پایدار تنها با تصمیم گیری صحیح در هنگام انتخاب محصولات مناسب (مانند سفال، فلز، کامپوزیت و چوب) است که تاثیرات مخرب زیست محیطی را در آینده کاهش می دهد.

کلمات مرتبط با نمای ساختمان